Wil je zelfstandig(er) wonen, maar mis je nog vaardigheden om die stap te maken? Wil je onderzoeken welke manier van wonen het beste bij je past? In het trainingshuis van Grijp ondersteunen wij jou met het zetten van de stap naar zelfstandig wonen.

Voor wie?

Het trainingshuis is voor jongeren & (jong) volwassenen die bedreigd worden in hun ontwikkeling. Dat kan te maken hebben met een ontwikkelingsstoornis, traumatische ervaring en/of een disbalans tussen draagkracht en draaglast bij de opvoeders. De jongeren willen zelfstandig wonen, kunnen niet langer thuis wonen of hebben eerst op een andere residentiële setting gewoond. Ze zijn de intensieve jeugdzorg weliswaar ontgroeid, maar zijn nog niet toe aan een zelfstandig leven. Ze willen zelfstandig wonen, maar de vaardigheden hiervoor zijn nog onvoldoende en de financiële en persoonlijke vraagstukken zijn nog te ingewikkeld om zelfstandig op te lossen. Het trainingshuis is een geschikte plek om zich verder te ontwikkelen en door te groeien naar zelfstandigheid.

Waarom een trainingshuis?

Een van de beste manieren om te leren doorgroeien naar zelfstandigheid is door het te gewoon te doen, in een zo gewoon mogelijke omgeving. Hoe echter, hoe mooier. Maar daarbij is wel de garantie nodig dat je fouten mag maken, dat je opgevangen wordt als je valt, dat je vragen kunt stellen, dat er vragen aan je gesteld worden en dat je passende begeleiding krijgt. Het is ook belangrijk dat er oprechte belangstelling voor je is, dat er vertrouwen in je wordt gesteld en dat je beschermd wordt tegen te grote risico’s, ook al vraag je niet direct zelf om die bescherming.

Hoe woon je?

Je woont in het centrum van Panningen in een gewone woon/winkelwijk met een aantal andere medebewoners. Het is anders dan in een leef- of woongroep. Je leeft wel samen met andere mensen, maar er zijn minder regels en je leeft vooral zelfstandig. Alle bewoners hebben een persoonlijk traject om zelfstandiger te worden en de begeleiding is dus volledig op jou afgestemd.

Je hebt een eigen ruime kamerstudio, voorzien van een bed, tv-hoek met bank en kitchenette met eettafel. Daarnaast deel je een gezamenlijke eetkamer, keuken, woonkamer, toiletten, doucheruimten en tuin met huisgenoten.

Verder heb je vooral je eigen programma, school, werk of dagbesteding. ’s Avonds en in het weekend kun je sporten of afspreken met vrienden en familie. Heb je nog geen dagbesteding? Samen met jou zoekt een coach naar passend werk, school of vrijetijdsbesteding. Indien hier ondersteuning bij nodig is kun je bij Grijp terecht voor dagbesteding, leer-werktrajecten, jobcoaching, studiebegeleiding of vrijetijdsbesteding.

Je leert zelfstandig, maar je kunt ook dingen samen doen.

 

Begeleiding

Je hebt een persoonlijk begeleider. Met hem of haar vindt regelmatig een persoonlijk begeleidingsgesprek plaats over onder andere ontwikkeling en leerpunten. De persoonlijk begeleider ondersteunt je samen met de groepsbegeleiders om nieuwe vaardigheden aan te leren zodat je zo zelfstandig mogelijk kunt functioneren, wonen en meedoen in de samenleving. Er is aandacht voor wie jij bent, waar je tegenaan loopt en wat jij met je leven wilt. Je hebt zelf de regie en geeft aan hoe je je doel wilt bereiken en hoe wij je daarbij kunnen ondersteunen. De persoonlijk begeleider onderhoudt ook de contacten met familie en/of andere belangrijke personen, zoals bijvoorbeeld school en instanties.

De begeleiding verloopt gefaseerd en bouwt geleidelijk af. De intensiteit van de begeleiding volgt hiermee de ontwikkeling van jou naar zelfstandigheid. Aan welke doelen je werkt en de intensiviteit is maatwerk en dus voor iedereen anders. Waar nodig kunnen we op en afschalen. Samen met jou maken we hier afspraken over.

We kijken of je nog praktische of sociale vaardigheden verder kunt ontwikkelen die straks van pas komen. Die ga je dan trainen. Op praktisch gebied kan dit bijvoorbeeld het aanbrengen van dagstructuur en het leren plannen zijn. Maar ook boodschappen doen, omgaan met financiën, koken en schoonmaken horen daarbij. Daarnaast is ook het afmaken van school of het zoeken, vinden en houden van (vrijwilligers)werk en vrijetijdsbesteding een onderdeel van het traject. Belangrijk is ook dat je leert omgaan met anderen, grenzen kunt stellen en kunt vertrouwen op jezelf.

Mensen om je heen waar je van op aan kunt, zijn heel belangrijk. Daarom wordt er ook altijd met het netwerk gekeken op welke wijze dit jou kan ondersteunen tijdens én na je traject.

Het doel van het trainingshuis is om je sterker te maken voordat je richting een vorm van zelfstandigheid doorgroeit.

In het trainingshuis is ’s nachts een pedagogisch bewoner of groepsbegeleider aanwezig die zorgt voor rust en veiligheid in het pand. Tevens fungeert deze persoon als eerste aanspreekpunt. Indien nodig of gewenst kan contact opgenomen worden met de bereikbaarheidsdienst. Overdag en ’s avonds zijn er groepsbegeleiders assistenten welzijn die het groepsproces begeleiden en je bijvoorbeeld helpen in het leren koken, poetsen etc.

En dan?

Heb je de fase van het trainingshuis met succes doorlopen, dan kun je door naar zelfstandig wonen. Sommige jongeren stromen door naar beschermd thuis in een woonstudio bij Grijp, anderen stromen door naar eigen woonruimte, waar ze al dan niet begeleiding ontvangen. Indien gewenst kan je persoonlijk begeleider met je mee; wel zo vertrouwd!

 

Wat wordt er van jou verwacht en wat mag je van ons verwachten?

Je verwachting van de tijd in het fasehuis mag zijn dat je passend wordt ondersteund en toewerkt naar een zelfstandig(er) leven. Samen zullen we er alles aan doen om je goed voorbereid op pad te sturen.

Wij verwachten dat je je inzet en zelf het leven GRIJPt om van de tijd in het trainingshuis een succes te maken. Het houden aan regels en afspraken is onderdeel van onze verwachting. Ook de gesprekken met de persoonlijk begeleider en het bijwonen van de huisbesprekingen horen bij de uitgangspunten voor een succesvol verblijf.

Hoe lang duurt een verblijf in het trainigshuis?
Het trainingshuis is een programma wat gemiddeld anderhalf jaar duurt.