Voor wie is het?

Beschermd (zelfstandig leven) thuis is bedoeld voor volwassenen die niet (meer) volledig beschermd hoeven wonen en al veel dingen zelf kunnen, maar waarvoor de stap naar (begeleid) zelfstandig wonen nog te groot is.

 

Wat is beschermd zelfstandig wonen?

Je leert op eigen benen te staan en je eigen beslissingen te nemen. Je woont zelfstandig in een beschermde omgeving en leert met de ondersteuning van begeleiding praktische en sociale vaardigheden waardoor je stappen maakt naar echte zelfstandigheid.

Hoe woon je?

Je woont in het centrum van Panningen in een gewone woon/winkelwijk. Je hebt een eigen ruime kamerstudio met  een bed, tv hoek met bank en kinchette met eettafel. Daarnaast kun je gebruik maken van een gezamenlijke eetkamer, keuken, woonkamer, toiletten, doucheruimten en tuin met huisgenoten.

Ook is het mogelijk om een ruime woonstudio te huren (35 m2) met daarin je eigen keuken, badkamer, slaapkamer en woonruimte.

Overdag ga je naar je dagbesteding, school of naar het werk. Indien hier ondersteuning bij nodig is kun je bij Grijp terecht voor dagbesteding, leer-werktrajecten, studiebegeleiding of jobcoaching.

 

Begeleiding

Een persoonlijk begeleider ondersteunt je om stap voor stap nieuwe vaardigheden te leren zodat je zo zelfstandig mogelijk kunt functioneren, wonen en meedoen in de samenleving. Er is aandacht voor wie jij bent, waar je tegenaan loopt en wat jij met je leven wilt. Je hebt zelf de regie en geeft aan hoe je je doel wilt bereiken en hoe wij je daarbij kunnen helpen.

Aan welke doelen je werkt en de intensiviteit is afhankelijk van de mate van zelfstandigheid van jezelf. Samen met jou maken we hier afspraken over. We werken toe naar steeds meer individuele verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.

Activiteiten zijn zowel gericht op praktische, huishoudelijke en financiële zaken, als groei op alle levensgebieden. Er is aandacht voor het vinden en houden van vrienden, zorgen voor jezelf en je omgeving, eigen verantwoordelijkheid nemen, het afmaken van je school, het zoeken, vinden en houden van werk en school, omgaan met geld, je administratie bijhouden, huishoudelijke taken, het op een leuke manier invullen van je vrije tijd en keuzes maken in het onderhouden van contact met je sociaal netwerk.

Naast de begeleidingsmomenten die je met je persoonlijk begeleider hebt zijn er overdag en ‘s nachts groepsbegeleiders aanwezig in het pand die bereikbaar zijn en de bewoners de benodigde toezicht en ondersteuning biedt. Het uitganspunt is ‘zo normaal mogelijk’. We verwachten daarom dat je naar school gaat of werkt. Dit kan eventueel ook bij Grijp, waar we naast wonen, ook dagbesteding, werken en leren aanbieden.

Je wordt in staat gesteld om op een veilige manier de stap te kunnen maken van beschermd wonen naar zelfstandig wonen (eventueel met begeleiding). Gedurende het traject leer je, de zorg en ondersteuningsvraag uit te stellen zodat de stap naar zelfstandig wonen kan worden gemaakt.

En dan?

Als je klaar bent voor een volgende stap volgt het (begeleid) zelfstandig wonen. Sommige mensen stromen door naar eigen woonruimte, anderen gaan begeleid wonen in een woonstudio bij Grijp. Indien gewenst kan je persoonlijk begeleider met je mee; wel zo vertrouwd!

Wat mag je van ons verwachten en wat verwachten we van jou?

De verwachting mag zijn dat je passend wordt ondersteund en toewerkt naar een zelfstandig(er) leven. Samen zullen we er alles aan doen om je goed voorbereid op pad te sturen.

Wij verwachten dat je je inzet om je leven te GRIJPEN om van het traject een succes te maken. Het houden aan regels en afspraken is onderdeel van onze verwachting.