Voor wie is het?

Beschermd wonen is bedoeld voor (jong)volwassenen die niet zelfstandig kunnen wonen en een 24-uur onplanbare zorgbehoefte hebben waardoor begeleiding voortdurend beschikbaar is.

Het verblijf kan een opstap zijn naar (begeleid) zelfstandig wonen.

Wat is beschermd (zelfstandig leven plus) wonen?

Een van de beste manieren om te leren doorgroeien naar zelfstandigheid is door het te gewoon te doen, in een zo gewoon mogelijke omgeving. Hoe echter, hoe mooier. Maar daarbij is wel de garantie nodig dat je fouten mag maken, dat je opgevangen wordt als je valt, dat je vragen kunt stellen, dat er vragen aan je gesteld worden en dat je passende begeleiding krijgt. Het is ook belangrijk dat er oprechte belangstelling voor je is, dat er vertrouwen in je wordt gesteld en dat je beschermd wordt tegen te grote risico’s, ook al vraag je niet direct zelf om die bescherming.

Je leert op eigen benen te staan en je eigen beslissingen te nemen. Je woont zo zelfstandig mogelijk in een beschermde omgeving en leert met de ondersteuning van begeleiding praktische en sociale vaardigheden waardoor je stappen maakt naar een grotere mate van zelfstandigheid.

 

Hoe woon je?

Je woont midden in het centrum van Panningen. Je hebt een eigen ruime kamerstudio voorzien van een bed, tv hoek met bank en kitchenette met eettafel.

Ook is het mogelijk om een ruime woonstudio te huren (35 m2) met daarin je eigen keuken, badkamer, slaapkamer en woonruimte.

Daarnaast kun je gebruik maken van een gezamenlijke eetkamer, keuken, woonkamer, toiletten, doucheruimten en tuin met huisgenoten.

Het is anders dan in een woongroep. Alle bewoners hebben een persoonlijk traject om zelfstandiger te worden en de begeleiding is dus volledig op jou afgestemd.

Je kunt deelnemen aan het groepsproces maar hebt daarnaast vooral je eigen programma. Overdag ga je naar je dagbesteding, school of naar het werk. ’s Avonds en in het weekend kun je sporten, of afspreken met vrienden en familie. Heb je nog geen dagbesteding? Samen met jou zoekt een coach naar passend werk, school of vrijetijdsbesteding. Indien hier ondersteuning bij nodig is kun je bij Grijp terecht voor dagbesteding, leer-werktrajecten, jobcoaching, studiebegeleiding of vrijetijdsbesteding.

Je leert zelfstandig, maar je kunt ook dingen samen doen.

Begeleiding

Een persoonlijk begeleider ondersteunt je om stap voor stap nieuwe vaardigheden te leren zodat je zo zelfstandig mogelijk kunt functioneren, wonen en meedoen in de samenleving. Er is aandacht voor wie jij bent, waar je tegenaan loopt en wat jij met je leven wilt. Je hebt zelf de regie en geeft aan hoe je je doel wilt bereiken en hoe wij je daarbij kunnen helpen.

Aan welke doelen je werkt en de intensiviteit is afhankelijk van de mate van zelfstandigheid van jezelf. Samen met jou maken we hier afspraken over. We werken toe naar steeds meer individuele verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.

Activiteiten zijn zowel gericht op praktische, huishoudelijke en financiële zaken, als groei op alle levensgebieden. Er is aandacht voor het vinden en houden van vrienden, zorgen voor jezelf en je omgeving, eigen verantwoordelijkheid nemen, het afmaken van je school, het zoeken, vinden en houden van werk en school, omgaan met geld, je administratie bijhouden, huishoudelijke taken, het op een leuke manier invullen van je vrije tijd en keuzes maken in het onderhouden van contact met je sociaal netwerk.

In het pand is ’s nachts een pedagogisch bewoner of groepsbegeleider aanwezig die zorgt voor rust en veiligheid in het pand. Tevens fungeert deze persoon als eerste aanspreekpunt. Indien nodig of gewenst kan contact opgenomen worden met de bereikbaarheidsdienst. Overdag en ’s avonds zijn er groepsbegeleiders assistenten welzijn die het groepsproces begeleiden en je bijvoorbeeld helpen in het leren koken, poetsen etc.

 

En dan?

Bewoners wonen gemiddeld 2 jaar beschermd. Indien je klaar bent voor een volgende stap volgt het begeleid wonen of beschermd zelfstandig thuis. Sommige mensen stromen door naar eigen woonruimte, anderen gaan begeleid wonen in een woonstudio bij Grijp. Indien gewenst kan je persoonlijk begeleider met je mee; wel zo vertrouwd!

Wat wordt er van jou verwacht en wat mag je van ons verwachten?

De verwachting van beschermd wonen mag zijn dat je passend wordt ondersteund en toewerkt naar een zelfstandig(er) leven. Samen zullen we er alles aan doen om je goed voorbereid op pad te sturen.

Wij verwachten dat je je inzet om je leven te GRIJPEN om van het traject een succes te maken. Het houden aan regels en afspraken is deel van onze verwachting.